Käsien hoito

Käsien hoidossa on tärkeää huolehtia kynsien ja ihon hyvinvoinnista. Koska jos niiden hoidosta ei huolehdita, henkilölle tulee erilaisia tulehdus oireita ja ikäviä kiputiloja.

Kynnen hoito on erityisen tärkeää, koska kynsilevy on erityisen huokoisaa. Kynsilevy on se joka näkyy aina päältäpäin katsottuna. Kynsilevy koostuu orgaanisista ja epäorgaanisista aineista, joihin kuuluvat hiili, rikki ja typpi. Mutta kynnen tärkeimpänä ainesosana pidetäänkin keratiinia ja yksi tärkein keratiini onkin valkuaisaine joka reagoikin veteen pehmittämällä, esim. Sormia liottaessa vesi pehmittää kynsiä ja ne on helpompi leikata muotoonsa. Kynsilevy sisältää myös proliinia joka antaa kynnelle kemiallisen kestävyyden.

Kynsien tehtävä on suojata sormenpäitä ja olla apuna tarttumisessa ja niiden on hyvä antaa kasvaa itsekseen. Niiden kasvulle onkin tärkeää terveellinen ruokavalio, joka saa kynnet elinvoimaisiksi ja vahvoiksi. Kynsi uudistuu n. puolessa vuodessa, toki tämä on hieman yksilöllistä ja siihen vaikuttavat myös henkilön sukupuoli, vuodenaika ja jos kynsi on vaurioitunut jossain vaiheessa, se hidastaa sen kasvua, koska kynsijuuri on vaurioitunut ja kynnen kasvu lähtee kynsijuuresta. Ihmisen ikääntyessä kynnen kasvu hidastuu puoleen entisestään ja kynsistä tulee paksummat. Kynnen kasvua heikentävät erilaiset sairaudet ja näihin mahdolliset käytettävät lääkeaineet. Jopa voimakas flunssa voi näkyä kynsissä.
Kynsilevyssä voidaan havaita myös erilaisia kynsilevy muutoksia, yleisin näistä on kynsien liuskoittuminen. Usein se johtuu kynsien liiasta kastelusta ja pesuaineiden ja kemikaalien käytöstä. Esim. Geelikynnet. Kynsien liuskoittuminen voi johtua myös kynsien hoitamattomuudesta tai liiallisesta hoidosta ja se voi olla myös perinnöllistä.
Kynnen pinnalla voidaan myös havaita erilaisia uurteita tai kuoppaisuuksia. Pitkittäisuurteiden syynä pidetäänkin perinnöllisyyttä ja huonoa verenkiertoa. Psoriaasis ja ikääntyminen ovat myös yksi pitkittäisuurteiden aiheuttajat. Poikittaisia uurteita on myös havaittu, jotka aiheutuvat yleensä kynsijuuren vaurioitumisesta, käsi- ihottumat ja elimistön yleissauraudet.


 Kuvassa kynnen liuskoittumista, Lähde: Terveyskirjasto.fi

Kuvahaun tulos haulle psoriasisTerveen kynnen pinnan väri on läpikuultava ja sen väri voi muuttua, esim. tupakoinnista keltaiseksi tai voimakkaan kynsilakan käytöstä ilman aluslakkaa tai erilaisten kemikaalien aiheuttamien vuoksi. Nämä ovat tilapäisiä värimuutoksia ja pysyvämpinä värimuutoksina pidetäänkin esim. kynnen alle ilmestyvää mustelmaa, joka on usein merkki melanoomasta.Kynsien keltaisuus on usein merkki yleissauraudesta, esim. kilpirauhasen vajaatoiminta tai immuunikato. Valkeat kynnet ovat merkki maksakirroosista, puna- valkokyntisyys, jossa kynsien kärkiosa on vaaleanpunainen tai ruskea ja tyviosa valkoinen, on merkki munuaissairaudesta. Valkoisia täpliä voidaan myös havaita ja ne ovatkin merkki epätäydellisestä keratinisaatiosta, kynsijuuren vaurioitumisesta tai kynsilevyjen välillä olevasta ilmasta.


Psoriaasis kynsissä, Lähde: Pregaricous


Kynnen pinnalla voidaan myös havaita pitkittäishalkeamia, joka on merkki kynsijuuren vaurioitumisesta. Tämän tapahtuessa kynsi voi jäädä joko pysyvästi hakeavaksi tai poistua kynnestä kynnen kasvaessa. Kynsien pureskelu voimakkaana on myös yksi yleisimmistä asioista, jotka vaikuttavat kynnen vaurioitumiseen. Henkilön pitäisikin päästä kynsien pureskelusta eroon ennnen kuin saa kynsivalli tulehduksen, bakteerin tunkeutuessa ihon sisään. Tästä eroon pääsemiseksi on keksitty apteekista saatava Kynnel niminen lääke- aine, joka levitetään kynnen pintaan ja kynttä pureskeltaessa kynsi maistuu pahalle ja saa lopettamaan kynnen pureskelun. Psoriaasis on myös yksi yleisimmistä sairauksista joka vaikuttaa kynnen rakenteeseen. Se aiheuttaa kuoppaisuutta, kynnen irtoamista, kynsilevyn karheutumista ja poikittaisia vakoja. Usein se paksuntaa kynnen alla olevaa ihoa ja vaikuttaa näin ollen kynnen ulkonäköön. Kynsi-sientä tavataan myös jonkin verran sormienkin kynsillä, vaikka se onkin enemmän varpaiden kynsien ongelma.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti